Belvederile din Sinaia: stanca Sfanta Ana

ERA peste poate sa fi la sfarsit de sapamana in plimbare la Sinaia si sa nu mergi sa vezi Stânca Sfânta Ana. Pe platforma nivelata de la baza stancii, care mai exista si astazi, erau mai tot timpul randuite trasuri iar vizitatorii, in tinute elegante, isi clateau privirea cu panorama superba a orasului, inspirau adanc aerul ozonat si iti alinau setea cu o bere rece de Azuga ... (vezi tot)

Belvederile din Sinaia: cota 1400

Situat la 1400m altitudine, hotelul alpin, cel mai inalt din tara la data edificarii lui in 1934, domina statiunea Sinaia de la inaltimea muntilor Bucegi. Acest punct de reper a devenit in timp atât de pupular incat a preluat denumirea geografica a locului: Cota 1400 ... (vezi tot)

Belvederile din Sinaia: Piscul Cainelui

Incepute in aprilie 2009, lucrarile de AMENAJARE PROVIZORIE terasa acoperita s-au transformat incet incet in ceea ce vedem noi azi: O TERASA DEFINITIVA SI INCHISA. Mai intai au aparut niste socluri din piatra, un perete din zidarie (materiale durabile de loc specifice unei amenajari provizorii), apoi s-au inchis ... (vezi tot)

Belvederile din Sinaia: stanca Franz Joseph

M-am bucurat sa revad splendida panorama a vaii Prahovei si sa regasesc belvederea de pe marea stancaFranz Joseph in buna randuiala, ingrijitasi curata. Cativa oameni inimosi au grijade acest loc, au amenajat, au marcat si intretin poteca de acces ce pleaca din Poiana Stanii Regale ... (vezi tot)

Peisaje care mor

Comemoram doi ani de la actiunea brutala din 25-30 octombrie 2007 ce a avut drept scop DEMOLAREA unui corp al GARII REGALE din Sinaia. La acel moment, interventia opiniei publica, a Ordinului Arhitectilor din Romania si actiunile media au oprit aceasta barbarie. Dupa asta insa, in ciuda zecilor de adrese, referate si rapoarte scrise, in grabade de reprezentantii institutiilor abilitate si care au ... (vezi tot)

Comemorare

Sinaia este unul din putinele orase din Europa care are o Gara Regala si una Prezidentiala. Ambele gari sunt grupate in jurul Pietei Democratiei , alcatuiesc impreunauna din portile de intare in statiune si cu toate figureaza pe lista monumentelor istorice din Romania. Construita intre 1930-1940, gara regala este opera celebrului arhitect Duiliu Marcu, ea fiind rezervata ... (vezi tot)

Belvederile din Bucegi: cantonul Schiel

Samuel Schiel pun piatra de temelie a Fabricii de Hartie din Busteni, incepand cu anul 1904 este demarat un program amplu de modernizare si extindere a intreprinderii. Astfel, pentru acoperirea consumului sporit de masa lemnoasa, in 1907 exploatarile forestiere se extind, in afara de Valea Azugii aparand si exploatarile din Valea Retevoiului si Valea Ialomitei-Bolboci ... (vezi tot)

Fabrica de hartie Busteni

Acum mai putin de un an de zile, ruina din imaginea de sus mai arata ca in poza de jos, adica o minunata locuinta de inspiratie traditionala româneasca care domina zona de pe culmea unei livezi inverzite si in fata careia se deschidea ampla panorama a zonei sudice a statiunii Sinaia. in lipsa unui panou de organizare de santier nu stiu daca ceea ce se executa aici este sau nu ... (vezi tot)

Poiana Stanii Regale

Poiana Stanii Regale face parte din ceea ce se numea Domeniul Regal, adica teritorii detinute de statul roman, date in administrarea Casei Regale. Prin exploatarea echilibrata a acestor ndomenii, Casa Regaa a Romaniei se autofinanta, a\ra a greva bugetul tarii cu propriile cheltuieli, principiu care se aplica si astazi atunci cand vorbim despre monarhiile europene ... (vezi tot)

Portile orasului

Orasul sau statiunea? Doi tineri m-au intrebat mai demult In tren ce gara urmeazA. Sinaia, le-am raspun imediat. Dupa o scurta pauza, cei doi au intrebat din nou: oragul sau statiunea? Lasand la o parte aparenta ei simplitate, intrebarea este justificata si plina de sens ... (vezi tot)

Patrimoniul... sau banii?

Dupa un interminabil proces, in februarie 2004 este restituia in natura catre Elie Vlad Sturdza locuinta, anexa si terenul situate in Sinaia, bd.Carol I nr.21. Domnul Elie Vlad, descendent al familiei princiare Sturdza, izgonit din Romania dupa razboi de regimul comunist si cu averea confiscata in folosul clasei muncitoare este azi un umil octogenar neputincios refugiat intr-un colt al Europei. Nu mai are nici energia ... (vezi tot)

Nu calcati pe iarba

Parchetul cel nou: imi place foarte mul t lemnul . Mi -am dorit acasa o pardoseala din lemn si in sfarsit, mi-am pus parchet nou in sufragerie. Este un parchet din lemn nobil foarte bine lustruit si care arata minunat. Daca il vom spala, se va umfla din cauza umezelii, a spus cineva. Cred ca e mult mai bine sa il lacuim; si l-am lacuit. Dar lacul se zgaraie, a zis altcineva, haide sa punem peste parchet cateva traverse ... (vezi tot)

Statiunea balneara

Asa ar ta zona centrala a statiunii balneare Sinaia in anul 1900. Poti vedea in prim plan Parcul Central cu fantana arteziana si hotelul Caraiman iar in planul indepartat poti distinge in lungul bd. Dimitrie Ghica (azi Carol I) citeva dintre cladirile ce mai exista si astazi: vila Holiday, casa Sturdza, vila Costinescu s.a.m.d. Sunt desigur si lucruri ... (vezi tot)

Cel mai nou hotel

Intrebarea mea este: daca pentru taierea unui arbore perfect sanatos (asa cum puteti vedea) dintr-o rezervatie botanica respectiv dintr-o rezervatie de arhitectura, in afara de acordul ocolului silvic si al Primariei mai este nevoie si de alte avize / acorduri / autorizari ... (vezi tot)

Concursul de desen

S-au decernat cele 37 de premii ale concursului de creatie fotograficacu tema ORASUL MEU, initiat de clubul Rotary Valea Prahovei in scolile din Sinaia, Busteni si Azuga. Au fost jurizate mai mult de 200 de fotografii apartinand a peste 70 de autori elevi in clasele V-XII. Au participat in numar aproximativ egal baieti si fete, de elevi din clasele V-VIII si din clasele IX-XII. Cea mai buna participare a unei scoli a fost ... (vezi tot)

Case care plang

Casele sunt ca oamenii: mai scunde sau mai inalte, suple sau grase, cochete sau neingrijite, mai retrase sau agresive, imbracate decent sau dezmatate, vesele sau triste. Tot ca si oamenii, casele se nasc, traiesc si apoi mor, ramanand doar ca imagini demodate in vechi ilustrate, precum stramosii nostri din albumul de familie. Au propria lor memorie, sunt cei mai discreti ... (vezi tot)

Despre concesiuni

Pentru a fi considerat construibil,un teren trebuie sa indeplineasca simultan mai multe conditii minime: sa aiba o anumita suprafata, o deschidere suficient de mare la strada, sa se afle in perimetrul construibil al localitatii, sa nu fie afectat de restrictii, sa aiba drum de acces si sa dispuna de utilitati. Cind vorbim despre concesiuni, suprafetele terenurilor si pretul lor de referinta sunt stabilite ... (vezi tot)

Aleile din Sinaia

V-as spune la inceput ca, inca din anul 1901,localitatea Sinaia beneficia de unul din primele regulamente de urbanism din tara, valabil si azi, si care se mai pastreaza in arhiva Primariei. Luand in considerare caracteristicile geografice specifice zonei si tinand cont de prevederile acestui regulament, statiunea Sinaia s-a putut bazat inca de la inceput pe o conceptie de dezvoltare urbana ... (vezi tot)

Influnte si perceptie

Am vorbit despre strazile orasului, despre alei si ziduri de sprijin, despre modul in care relieful poate determina dezvoltarea unei localitati. Odata stabilite regulile de baza, acestea vor genera la randul lor, alte conditionari. Faptul ca intr-o localitate de munte, strazile serpuiesc, urmarind curbele de nivel, ca ele urca sau coboara, are o mare ... (vezi tot)

Zidurile de sprijin

Zidurile de sprijin sunt elemente structurale ce pot deveni si arhitecturale, nelipsite din peisajul construit, atunci cand vorbim despre terenuri in panta situate in localitati de deal sau munte. Ele au menirea de a sprijini si stabiliza pamintul, fie atunci cind s-a sapat o groapa, fie atunci cind s-a adugat pe terenul natural pamint de umplutura ... (vezi tot)

Traditii si mestesuguri

Imaginile pe care vi le prezint azi, va par desigur familiare, desi nu sunt de pe la noi. Ele au fost facute in zona Alpilor, ne sunt contemporane si ilustreaza doar cateva din mestesugurile mostenite din tata in fiu, transmise peste generatii, care se pastreaza in forma lor originala si care, au devenit azi, nu doar o mandrie si un simbol al respectivelor comunitati ci si suportul pentru ... (vezi tot)

Case cu nume de flori

Am petrecut nu de mult citeva zile la Viena, un fel de Sibiu, mult mai mare, mai curat si plin de turisti. Sunt multe lucruri de discutat despre felul in care Viena, vechea capitala a imperiului Austro-Ungar, reuseste si azi cu succes sa vanda cultura si sa faca shoping de lux,dar despre altceva doresc sa va povestesc. De pilda, una din delicioasele prajituri traditionale vieneze ... (vezi tot)

Despre manastirea Sinaia

Manasirea reprezinta in fapt certificatul oficial de nastere al localitatii Sinaia si este considerat al doilea obiectiv turistic ca importanta, dupa Castelul Peles. Purtand hramul Adormirii Maicii Domnului, vechea Manastire Sinaia a fost inaltata prin stradania Spatrului Mihail Cantacuzino intre anii 1690-1695. La finalizarea ei, Manastirea arata ca o cetate ... (vezi tot)

Despre defrisari

Pe masura ce oamenii cresc si generatiile se succed, tot mai multi uita ca demult, ei au fost cei care au invadat un teritoriu strain, ca la inceput padurea le-a fost adapost si le-a asigurat mult timp existenta si ajung azi sa se comporte ciudat, devenind dusmani inversunati ai padurii ... (vezi tot)

Industrie sau turism?

Cugetare: un filosof contemporan spunea ca: "secolul XXI va fi un secol religios sau nu va fi de loc". Daca ne gandim la evolutia statiunii Sinaia si parafrazand celebra cugetare, am putea afirma la randul nostru ca "Sinaia va avea un viitor turistic sau nu va avea nici un viitor". Nu cred ca exagerez daca afirm ca, daca s-ar face astazi un sondaj de opinie, 8 din 10 sinaieni nu vor ezita sa confirme ca turismul este ... (vezi tot)

Despre Orient Express

Avand doar cateva opriri dinainte programate,ORIENT EXPRESS-ul Londra-Istambul aducea la Sinaia timp de doua zile, pe cei mai bogati si excentrici turisti occidentali, care calatoreau deseori cu acest tren veteran care avea toate vagoanele restaurant decorate in stilul epocii, tractate de o locomotiva cu abur. Cand ajungea la Sinaia, trenul tragea mereu pe primul peron al Garii Regale,indiferent de sensul ... (vezi tot)

Evolutii

Daca ne amintim de teoria evolutionista enuntata de Darwin, stim atunci ca ea se baza pe doua fenomene simple: selectia naturala si adaptarea la conditiile externe. Pornind de la acest fapt si de la concluzia unui articol trecut conform careia turismul reprezinta viitorul statiunii Sinaia, mi-am propus sa va prezint "evolutia" in timp a acestui domeniu de activitate. ... (vezi tot)